Ervaringen met reekalveren zoeken met drone (10 juni 2020).

Na al enige jaren actief te zijn geweest met het plaatsen van  vlaggen om jonge ree kalveren te redden van de maai dood , nu dan een ander middel … de drone ..

Aangemoedigd en enthousiast gemaakt door collega jagers vanmorgen vroeg ( de wekker ging om 5.00 uur )dan maar de proef op de som genomen ..

Al enige tijd zie ik geen reeën meer in het te maaien perceel , gisteravond na overleg met de veehouder ( hij was al begonnen met maaien .) toch hem over kunnen halen om direct te stoppen met zijn werkzaamheden . Tijdens mijn rondje door het hoge gras was er toch een reegeit afgesprongen .

Gisteravond nog overleg gehad met de drone piloot , hij had tijd ..

Zoals genoemd vanmorgen vroeg uit de veren , 6.00 uur aanwezig bij het te maaien perceel . Al snel deed blijken dat er nog zeer veel “wild “in het perceel zat .

Totaal score naar 2 uur zoeken met de drone :

19 hazen ( waarvan nog zeer kleine ), 1 eend op het nest ‘1 nest van de veld leeuwerik en ( daar was het ons om te doen ) 2 ree kalveren , 2 volwassen bokken en een geit .

Toch een kippenvel momentje bij het vinden van deze 2 prachtige jonge dieren .

Een kant tekening bij dit succes verhaal wil ik toch graag noemen , het te maaien perceel wordt vrijgegeven om te maaien door zgn mozaikbeheerders …. Van het agrarisch collectief  er zouden geen vogels ( lees grutto ) meer aanwezig zijn ….. Is de rest dan niet belangrijk vraag ik mij af . Hebben wij ook voor die dieren geen zorg plicht ?? En zeker op dit zwaar gesubsidieerde perceel .??

Toch overheerst de blijdschap na het vinden en kunnen redden van de 2 ree kalveren .

Kan  na vanmorgen een ieder het gebruik van de drone aanbevelen , prachtig !!

Vr groet van een blij en enthousiast jager ( en zijn junior jagers ) uit Heeg .

0m 05.00 uur: mooie zonsopkomst

Klaarmaken van de drone

Drone met warmtebeeld camera

Nest gevonden dankzij gebruik drone